Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Puolan kansallisruoka bigos

Yhdistyksemme perinteisessä toribigosissa on käytetty:

- 400 g hapankaalia

- 400 g keräkaalia

- 200 g luutonta sikaa

- 200 g nautaa (alkuperäisohjeessa vasikkaa)

- 250 g Krakovan makkaraa

- 100 g pekonia sekä savukylkeä

- 50 g tomaattisosetta

- 50 g silavaa paistamiseen

- 30 g rasvaa jauhojen paistamiseen

- 5 g kuivattuja sieniä (korvattavissa pakastetuilla)

- hieman sipulia ja kuivia luumuja

- jauhoja, suolaa, pippuria ja sokeria maun mukaan

Kaaleja keitetään ensin erikseen vähässä suolavedessä noin 50 minuuttia. Sienet ja luumut lisätään jommankumman kaalin joukkoon. Kaalisekoitukseen lisätään vähän ruskistetut lihat ja lopuksi makkarat ja pekonit. Haudutetaan hiljaisella tulella ja maustetaan. Tarjotaan hyvin kuumana vaalean leivän kanssa.

Jokaisella emännällä tai isännällä on oma reseptinsä.

Perusvaihtoehtoja ovat pelkkä kaali, pelkkä hapankaali tai molemmat. Kaalin suhde lihaan voi olla 3:2, 2:3 tai ihan jotain muuta. Muiksi raaka-aineiksi käyvät ankka, erilaiset makkarat, savustettu riista, valkoiset pavut. Lisämakuja saa omenasta, meiramista, valkosipulista, jauhetusta paprikasta, currysta, hapankermasta, punaviinista tai madeirasta.

Bigosia ei kannata tehdä pientä annosta, sillä maku saavuttaa huippunsa kolmannella lämmityksellä. Bigos on siis parhaimmillaan silloin, kun se jo on loppumassa.