LAHDEN SUOMI-PUOLA-YHDISTYS
  • Yhdistys
    • Keitä olemme?
    • Yhdistyksen historia
    • LSPY:n 40-vuotisjuhlat
    • Yhdistyksemme mediassa
  • Jäsenkirje 2/2023
  • Toimintaa ja tapahtumia
    • Jerzyn Jazzit
    • Sääntömääräinen kevätkokous
    • Mahdollisuuksien tori
    • Matkailuilta
    • Elokuvaviikko
    • LSPY Facebookissa
  • Puola-tietoutta
    • Suomi-Puola-lehti
    • Puola pähkinänkuoressa
    • Puolalaisia ruokaohjeita >
      • Bigos
      • Kaakaokakku
    • Matkalle Puolaan
    • Puolan kielen opetus
    • Puolan Helsingin suurlähetystö
    • Muut Suomi-Puola-yhdistykset
    • Hyödyllisiä linkkejä
  • Ota yhteyttä
    • Lahden yhdistys
    • Hallitus
    • LSPY Facebookissa

Puolan kansallisruoka bigos


Yhdistyksemme perinteisessä toribigosissa on käytetty:

  • 400 g hapankaalia
  • 400 g keräkaalia
  • 200 g luutonta sikaa
  • 200 g nautaa (alkuperäisohjeessa vasikkaa)
  • 250 g Krakovan makkaraa
  • 100 g pekonia sekä savukylkeä
  • 50 g tomaattisosetta
  • 50 g silavaa paistamiseen
  • 30 g rasvaa jauhojen paistamiseen
  • 5 g kuivattuja sieniä (korvattavissa pakastetuilla)
  • hieman sipulia ja kuivia luumuja
  • jauhoja, suolaa, pippuria ja sokeria maun mukaan

Kaaleja keitetään ensin erikseen vähässä suolavedessä noin 50 minuuttia. Sienet ja luumut lisätään jommankumman kaalin joukkoon. Kaalisekoitukseen lisätään vähän ruskistetut lihat ja lopuksi makkarat ja pekonit. Haudutetaan hiljaisella tulella ja maustetaan. Tarjotaan hyvin kuumana vaalean leivän kanssa.

Jokaisella emännällä tai isännällä on oma reseptinsä.
Perusvaihtoehtoja ovat pelkkä kaali, pelkkä hapankaali tai molemmat. Kaalin suhde lihaan voi olla 3:2, 2:3 tai ihan jotain muuta. Muiksi raaka-aineiksi käyvät ankka, erilaiset makkarat, savustettu riista, valkoiset pavut. Lisämakuja saa omenasta, meiramista, valkosipulista, jauhetusta paprikasta, currysta, hapankermasta, punaviinista tai madeirasta.
Bigosia ei kannata tehdä pientä annosta, sillä maku saavuttaa huippunsa kolmannella lämmityksellä. Bigos on siis parhaimmillaan silloin, kun se jo on loppumassa.

Site powered by Weebly. Managed by Avaruus.net
  • Yhdistys
    • Keitä olemme?
    • Yhdistyksen historia
    • LSPY:n 40-vuotisjuhlat
    • Yhdistyksemme mediassa
  • Jäsenkirje 2/2023
  • Toimintaa ja tapahtumia
    • Jerzyn Jazzit
    • Sääntömääräinen kevätkokous
    • Mahdollisuuksien tori
    • Matkailuilta
    • Elokuvaviikko
    • LSPY Facebookissa
  • Puola-tietoutta
    • Suomi-Puola-lehti
    • Puola pähkinänkuoressa
    • Puolalaisia ruokaohjeita >
      • Bigos
      • Kaakaokakku
    • Matkalle Puolaan
    • Puolan kielen opetus
    • Puolan Helsingin suurlähetystö
    • Muut Suomi-Puola-yhdistykset
    • Hyödyllisiä linkkejä
  • Ota yhteyttä
    • Lahden yhdistys
    • Hallitus
    • LSPY Facebookissa